psycholog garwolin nfz ad 8

Chociaż wyniki te mogą wydawać się sprzeczne z wcześniejszymi doniesieniami o wzmożonej filtracji kłębkowej u tych pacjentów, 3 4 5 6 19 w badaniach tych spożycie białka w diecie nie było kontrolowane, a pomiary czynności nerek nie zawsze były wykonywane w stanie poabsorpcyjnym. . Istotnie, Viberti i Walker niedawno donoszą, że 25 procent lub mniej pacjentów z cukrzycą ma podwyższony podstawowy wskaźnik filtracji kłębuszkowej29. Zatem, zwiększone stawki wcześniej zgłaszane mogły odzwierciedlać krótkoterminowy efekt ostatnio spożywanych posiłków, długoterminowy nadmiar spożycie białka dietetycznego lub oba. Jest to szczególnie prawdopodobne, ponieważ pacjenci z cukrzycą często spożywają diety wysokobiałkowe z powodu hiperfagii związanej ze słabą kontrolą glikemii lub ograniczeniem tłuszczu i węglowodanów. Chociaż nasi pacjenci z cukrzycą z umiarkowaną hiperglikemią mieli stosunkowo normalne spożycie białka, zarówno ich spożycie białka, jak i ich podstawowe wartości filtracji kłębuszkowej nieznacznie spadły w okresie ścisłej kontroli glikemii. Nasze wyniki uzupełniają wyniki Kupin i wsp., 30, którzy stwierdzili, że podstawowa szybkość filtracji kłębuszkowej zwiększyła się z 1,88 do 2,38 ml na sekundę na 1,73 m2, gdy spożycie białka w diecie wzrosło z 1,5 do 3,5 g na kilogram dziennie u konwencjonalnie leczonych pacjentów z cukrzycą. . Ponadto, ponieważ ich pomiary wykonywano po 12-godzinnym poście, prawidłowa zmiana czynności nerek była prawdopodobnie większa. Obserwacje te wskazują, że poabsorpcyjne pomiary czynności nerek mogą niedoszacować wpływu zaburzeń hemodynamicznych na uszkodzenie nerek. Zgłaszano, że nerkowe odpowiedzi hemodynamiczne na karmienie białkiem lub wlew aminokwasów są prawidłowe (31) lub uciskane 32, 33 u pacjentów z cukrzycą. Badania te obejmowały jednak pacjentów z jawną nefropatią, 32 osoby z długą historią cukrzycy (średnia,> 10 lat), 31, 33 starszych pacjentów (średnia,> 40 lat), 32, 33 lub mieszana grupa insulinowa pacjentów zależnych i nieinsulinozależnych32 – cechy, które mogą osłabić odpowiedź naczyniorozkuracyjną nerek i hiperfiltrację. Ponadto, ponieważ stężenia białka w osoczu nie były mierzone po posiłkach białkowych, możliwe jest, że bodziec nie był równoważny u wszystkich pacjentów ze względu na zmienność wchłaniania z przewodu pokarmowego.
Jak aminokwasy wpływają na czynność nerek nie są znane, ale mogą działać bezpośrednio lub poprzez szereg mediatorów. Castellino i in. odkryli, że nerkowa odpowiedź hemodynamiczna na aminokwasy u zdrowych osobników była hamowana przez somatostatynę.34 Chociaż zwiększona odpowiedź na aminokwasy nie była związana z nadmiernym wzrostem poziomu glukagonu w osoczu u naszych pacjentów z cukrzycą, to nadal może pośredniczyć w odpowiedzi nerek. Parving i in. donoszą, że podobne przyrosty glukagonu w osoczu prawie dwukrotnie zwiększyły szybkość filtracji kłębuszkowej u pacjentów z cukrzycą w porównaniu z normalnymi osobnikami, co sugeruje zwiększoną wrażliwość nerki na glukagon w cukrzycy. Ponadto Slomowitz i in. odkryli, że odpowiedź hemodynamiczna nerek na argininę była znacznie wyolbrzymiona podczas leczenia kaptoprilem u pacjentów z cukrzycą, ale nie u zdrowych osób36. Tak więc, hamowanie wytwarzania zwężającej naczynia krwionośne angiotensyny II lub zwiększenie wewnątrzwalNowych poziomów środków rozszerzających naczynia krwionośne – bradykininy, prostaglandyn lub oba – mogą nasilać odpowiedź hemodynamiczną nerek na aminokwasy.
Zwiększona odpowiedź hemodynamiczna nerki została skorygowana o 3 tygodnie, ale nie 36 godzin, ścisłej kontroli glikemii
[podobne: orsalit ulotka, badania w pierwszym trymestrze ciąży, test kontroli astmy ]